"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever." -Mahatma Gandhi

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Kulttuurieroja

On jo pidemmän aikaa ollut tarkoitus postata tänne lista kulttuurieroista, joita olen reissuni aikana havainnut

* Tapaamiset: Suomessa saavutaan sovittuihin tapaamisiin ajallaan tai vähintäänkin ilmoitetaan etukäteen myöhästymisestä ja pahoitellaan vielä perään, että toiset joutuvat odottamaan. Espanjassa on normaalia olla myöhässä, eikä kukaan katso sinua kieroon sen vuoksi. (Itsehän olen myöskin alkanut ikävä kyllä omaksua kyseisen "tärkeät ihmiset antavat aina odotuttaa itseään" asenteen..)

* Liikenne: Suomessa ajetaan anteeksi että olen olemassa -asenteella. Espanjassa sen sjaan ajetaan kuin kaistapäiset (ja joo joo, en ole käynyt Thaimaassa jne, joten tietäisinpä vaan...), jokaisella on oma kaistansa eikä ole mitenkään poikkeuksellista pysäyttää autoa keskelle autokaistaa hätyvilkut päällä vain, jotta radiokanavan saa säädettyä itselleen mieleiseksi. En tiedä onko Suomessa edes kuultu napista, joka sijaitsee autonratissa ja josta saa kuulumaan sellaisia kivoja ääniä, kun tarpeeksi kauan painelee.. Noh, tässä keksinnössä (heh, edes jossain) espanjalaiset ystävämme ovat meitä edellä. Ulkona liikkuessa ei voi välttyä kuulemasta autojen tööttäilyä toisilleen ja jalankulkijoille. Ennen tänne muuttoa en edes tiennyt, että tööttäilyllä voi ilmaista niiiiiiiiin monia asioita.. Tässä muutama esimerkki:
tööööött: Hei varo vähän!
tööt tööt tö tö tö tööt : Hei kamu, kuis kulkee?
töööööööööööööööööööööööööööt: Nyt *ittuun siitä mun edestä tai sun äitiskään ei tunnista enää sua!
tööööööööööööööööööt töööööööööööt töööööööööööt etc etc: Kuka *ittu on jättäny autonsa MUN auton eteen?? Tänne ja vähän äkkiä siirtämään sitä!

Hox.. Viimeisintä virttä voi jatkua tuntikausia.. ;)

* Parkkipaikat: Suomessa on piirretty sellaisia valkoisia viivoja asfalttiin, joiden perusteella ihmiset sitten pysäköivät rakkaan ajokkinsa mieleisimmälleen paikalle. Espanjassa tai ainakin Sevillassa, jossa parkkipaikkoja on harvinaisen vähän suhteessa autoihin hommat toimii hieman toisin.. Ei sen niin väliksi, vaikka auto sattuisi jäämään tunneiksi tai päiviksi esimerkiksi risteysalueelle, suojatielle tai vaikkapa toisen auton eteen ja näin ollen samalla blokaten toisen liikkeellelähdön. Kaikki on sallittua maassa, jossa viidakon laitkaan eivät aina päde. Kannattaa kuitenkin varautua etsimään autoaan muutamia metrejä kauempaa, mikäli pysäköi toisen auton eteen... On nimittäin normaalia, että tukoksen aiheuttavaa autoa työnnellään milloin mihinkin suuntaan (mikäli auto on ystävällisesti jätetty vapaalle. Muussa tapauksessa kannattaa hoitaa hommat nopeasti, jos haluaa välttyä nyt *ittuun se koppero siitä edestä -tööttäyksiltä.)

*Elämänrytmi: Suomessa normaaliin työpäivään kuuluu 2x12min kahvitauko ja 30min ruokatauko. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa luentojen välissä on 15min tauot. Suomessa siis selvästikin tiedetään, että aivot tarvitsevat myös lepoa.. Espanjassa asiat toimivat (jälleen kerran) hieman eri tavalla.. Oppituntien välissä on vain harvoin taukoja. Luento kestää 2h, jonka jälkeen siirrytään juosten seuraavalle luennolle. Virallisia taukoja ei siis ole. (Onneksi itselläni on vain maksimissaan 5h luentoja putkeen). Kyseinen työskentely tahti perustuu kuitenkin siestaan, jota vietetään päivän kuumimpina tunteina (14-17). Siestan jälkeen työntekijät ja monet opiskelijat jatkavat työskentelyä. (Onneksi Erasmus-opiskelijoilla on hieman helpompaa, kun kaikki englanninkieliset tunnit on tarjolla vain aamuisin.)

*Juoma: Alkoholia nautitaan selvästi sivistyneemmin Suomeen verrattuna. En muista nähneeni ketään (siis meitä suomalaisia ja yhtä marokkolaista lukuunottamatta) pöydän alla alkoholin vuoksi! Viini maksaa perusruokakaupassa 1-2€ ja viinaakin saa jo neljällä rahalla. Baareissa ja yökerhoissa juomat ovat huomattavasti kalliimpia (eli drinkit n. 6-8€), mutta viinaa ei annostella millin tarkkuudella, kuten Suomessa. Jos alkoholin määrä ei miellytä, aina voi pyytää lisää (jos lasiin mahtuu)!
Vodka-kola, mutta missä kola?
* Ruoka: Suomessa aamupalaksi on tarjolla kaurapuuroa, tuoremehua ja teetä. Espanjassa nautitaan tostada (paahdettu sämpylä) ruokaöljyn ja ilmakuivatun kinkun kera (tai vaihtoehtoisesti marmeladilla). Myös ruokailuajat ovat hieman erilaiset täällä verrattuna Suomeen. Lounas syödään täällä kolmen maissa (iltapäivällä) ja illallinen yhdeksän ja kymmenen välillä.. (Suomalaisena näihin aikoihin on ollut melko vaikea sopeutua. Etenkin illallinen meinaa välillä tökkiä, kun on Suomessa tottunut kevyeen iltapalaan..)

* Kiinteistönvälitys: Espanjassa kiinteistönvälitys toimii siten, että asunnonetsijä maksaa kiinteistönvälittäjälle palkkion löytyneestä asunnosta (käteisenä tietysti..). Tämän vuoksi myös vuokra-asuntojen välittämisessä käytetään yleisesti ottaen aina kiinteistönvälittäjää. Lisäksi kiinteistönvälittäjä toimii usein välikätenä, jos jotain hajoaa.

* Verot: Hieman yllättävä aspekti.. Tiedän.. Olen kuitenkin törmännyt niin erilaiseen asenteeseen, että siitä täytyy jo mainita. Suomessa harmaantalouden osuus ei tiettävästi ole kovinkaan suuri.. Sanotaan ainakin yleistyksenä, että suurin osa yrityksistä maksaa veronsa. Espanja. Ah. Meidän pikku Espanja.. Voi voi.. Yritysten yleinen käytäntö on maksaa nimellistä "palkkaa" työntekijöilleen.. Todellisuudessa palkka on suurempi, sillä (suurin)osa saadaan pöydän alta.. Lisäksi esimerkiksi ravintoloissa saa harvoin oikean verotuskelpoisen kuitin, joka sisältäisi y-tunnukset yms tarvittavat tiedot..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti